Open source

Wij maken gebruik van open source software zoals WordPress, Joomla!, VirtueMart en osCommerce.

Open source (of open standaard) software wordt ook wel publieke software genoemd. Dat houdt in dat de software algemeen beschikbaar is en dus door veel mensen kan worden gebruikt. In tegenstelling tot gesloten standaarden (zoals Microsoft) zijn er voor open standaarden geen licentiekosten verschuldigd.

 

De broncode van de open source programma's is openbaar. Aan deze broncode wordt steeds, over de hele wereld, door duizenden mensen gewerkt. Doordat iedereen de broncode kan bekijken, komen eventuele fouten sneller aan het licht, en worden ze sneller opgelost dan bij gesloten standaarden. Hierdoor worden de programma's continue verbeterd, en komen er regelmatig betere en veiligere nieuwe versies van de software beschikbaar. Bij gesloten, commerciele software is de gebruiker voor een nieuwe versie afhankelijk van de leverancier van het programma.

 

Grote voordelen van open standaarden zijn dus de openheid en de steeds toenemende kwaliteit. Open source software wordt vaak gebruikt door de Nederlandse overheid. Veel (grote) bedrijven hebben een website die gemaakt is met open source software (PHP, MySQL) en het overgrote deel van internet draait er op vanwege de veiligheid en betrouwbaarheid (Apache).